A világ kutyatulajdonosai valószínűleg teljes mértékben egyetértenek azzal, hogy a kutyát nem véletlenül kiáltották ki az ember legjobb barátjának. A feltétlen szeret és bizalom hű forrásai, ráadásul számtalan dologban tudják segíteni embertársaikat. A vakvezető, mentő, drogkereső kutyákról több helyen hallhatunk, de talán kevésbé ismert a terápiás munkában betöltött szerepük. 

Azt valószínűleg többször hallhattátok, hogy az állatsimogatás jótékony hatással van testi és lelki egészségünkre. Még 1986-ban Boris M. Levinson, amerikai pszichiáter figyelte meg először, hogy kutyája közelében a még félénk gyermekek is könnyebben megnyílnak. Úgy vélte, hogy a kutyán keresztül sokkal egyszerűbben és gyorsabban kiépíthető a terapeuta és a kliens közti terápiás kapcsolat, könnyebben megy a ráhangolódás. Azóta rátermettségüket számtalanszor bizonyították.

Kimutatták, hogy állattartók körében kevesebb a szívbeteg, hiszen egyrészt rendszeres aktivitásra ösztönöznek, másrészt a testi érintés oldja a stresszt, csökkentheti a vérnyomást. Lelkileg pedig a kutyákból áradó játékosság, szeretet jókedvre derít minket.

Az állatasszisztált terápia során kutyánk jelenlétében tapasztaljuk meg, hogy nem vagyunk egyedül. Az odaadó figyelem és a kialakult bizalom erősíti immunrendszerünket. Maga a simogatás pedig boldogsághormonok felszabadulásához vezet, amely az emberek közötti testi kontaktusnál is megjelenik. 

A terápiás kutyák természetesen speciálisan képzett, empatikus állatok, akikkel főképp három nagy területen dolgoznak:

  1. Az állat által asszisztált terápia során valódi terápiás munka folyik, képzett szakember vezetésével. Például gyermekeknél beszéd- és mozgásfejlesztő terápiák esetén vagy krónikus betegneknél, függőknél, pszichiátriai gondozottaknál is egyre gyakrabban alkalmazzák. 
  2. Az állatasszisztált aktivitás során a hangulat javításában, a feszültség oldásában segítenek az állatok. Idősek otthonában, börtönökben, kórházban mosolyt csalnak az emberek arcára. A kutyák legalább ideiglenesen feledtetik problémáikat, oldják szorongásukat.
  3. Az állatokkal történő foglalkozások harmadik formája az állatasszisztált oktatás, amikor a pedagógia területén segítenek a kutyák. A feszültség oldása és a tananyag játékos elsajátítása a legfontosabb előnyük. 

Mit adhat a kutya a gyermekeknek (sokszor a felnőtteknek is)?

A kutya jelenléte már önmagában oldja a feszültséget, javítja a hangulatot, motiváltabbá, nyitottabbá teszi a gyerekeket. Taníthatnak felelősséget, hiszen gondozást igényelnek, empátiát, elősegíthetik a szociális kapcsolataik kiépítését vagy megerősítését, sőt, több önbizalmat szerezhetnek általuk.

A kutya segíthet abban:

  • hogy megtanulják a kapcsolatfelvételt, kapcsolatok kialakítását
  • jobban kezelni a társas helyzeteket (pl. ne dührohammal reagáljanak bizonyos helyzetekben, hanem kérjenek)
  • jobban kezelni társas helyzeteiket
  • mintát nyújtanak a kötődéses kapcsolatokról (A kutyához hozzá lehet bújni, ők megbocsájtanak nekünk akkor is, ha helytelenül viselkedtünk; örülnek, amikor hazaérkezünk…)
  • motivációt adhat (például kommunikációhoz, mozgáshoz, beszédhez) 
  • A kutya viselkedése jó alapot biztosít az utánzásra.
  • A kutya gondozása (etetés, fésülés) megalapozza a későbbi munkavégzéshez szükséges készségeket.

Az elmúlt évek pozitív tapasztalatai megerősítést adtak abban, hogy érdemes helyet adni ezeknek a terápiáknak. Reméljük számuk szaporodni fog.