Tűkön ülve számoljuk a napokat a nyári szabadságig. Egész évben erre gyúrtunk, spóroltuk a napokat, hogy végül egy jó nagyot pihenjünk. A nyaralás elmúltával azonban fáradtabbnak érezzük magunkat, mint előtte. Ismerősen hangzik? Vajon mi áll a jelenség mögött?

Nyaralni tudni kell…mondhatnánk. Érdemes több szempontot is figyelembe venni, hogy valóban úgy sikerüljön, ahogy az vágyálmainkban szerepelt. Vagy közel hasonlóan.

Ráhangolódás

Sajnos sokszor épp a szabadság ezen része marad el. Többnyire egy nappal a szabadságunk előtt még dolgozunk, majd a munkakezdés előtt közvetlenül egy nappal térünk haza. Kiesünk a mókuskerékből és vissza. Nincs időnk ráhangolni magunkat sem lelkileg, sem testileg a változásra. Munka után gyorsan bepakolunk, kapkodunk- mit felejtettünk el, szabadság után gyorsan kipakolunk, illetve átpakolunk, hogy másnap ott folytassuk a munkát, ahol abbahagytuk. Ha tehetjük, szánjunk legalább egy napot arra, hogy ki- illetve visszazökkenjünk.

Felkészülés

A lelki ráhangolódás mellett érdemes a nyaralást időben előkészíteni. Ne az utolsó pillanatra hagyjuk az esetleges dokumentumok beszerzését, védőoltás beadását. Ellenőrizzük foglalásainkat, gondoskodjunk pénzváltásról. Sőt, a csomagolást is elkezdhetjük előbb, így ha közben eszünkbe jut valami, még beszerezhetjük. Nagyon kellemetlen, amikor hazaérvén az asztalon tornyosulnak a felhalmozódott feladatok, ezért, ha lehet, próbáljunk előre dolgozni, a legfontosabb teendőket másra bízni.

Túlvállalás

Mivel vágyunk a pihenésre, szabadságra, ezért jó előre elkezdjük a programok szervezését. Ami addig-addig fajulhat, hogy egy telezsúfolt naptárral indulunk útnak. Mindennek az lehet a hátulütője, hogy pont a pihenésre nem marad időnk. Gyakori az a jelenség is, hogy a szabadságolás alatt szeretnénk elvégezni minden ház körüli munkát, rokonlátogatást, világmegváltást. Biztosan mostanra kell mindezt időzítenünk?

Megváltás

Szabadság, újrakezdés. Úgy fogadkozunk, mint újévkor. Szabadság után máshogy fogom csinálni, többet fogok pihenni, megoldódnak a problémáim. Ez az oka annak, hogy szabadság után gyakran szomorúbbnak érezzük magunkat, mint előtte, mivel túlzott reményeket fűztünk hozzá, amiben csalódni kellett.

Társaság

Érdemes végig gondolni, hogy kivel szeretnénk szabadságunkat eltölteni. Gyakran stresszessé válhat ugyanis, ha olyan társasággal vagyunk összezárva napokig, akiknek teljesen mások az igényeik, mint nekünk. Alkalmazkodni pedig nem egyszerű. Lehet, hogy valaki pihenősre venné a figurát, míg más aktív kikapcsolódásra vágyik. Próbáljunk személyiségünkhöz, érdeklődési körünknek megfelelő programokat találni. Nem kell pl. egy fesztiválon buliznunk, ha alapvetően kerüljük az ehhez hasonló tevékenységeket.

Milyen hosszú egy ideális nyaralás?

Erről a kérdésről még nem születetett egyértelmű álláspont. Többen úgy gondolják, hogy egy heteken át tartó vakáció a leghasznosabb, hiszen van idő kizökkenni a hétköznapokból, és valóban megélni a szabadságot. Mások szerint a több, rövidebb kikapcsolódás is éppoly hatékony lehet. Az viszont bizonyított tény, hogy a vakáció után magasabb a jóllét szintünk. Ehhez azonban nemcsak a nyaralás hossza, hanem annak minősége is hozzájárul. Talán a regenerálódás az egyik kulcstényező. A jó közérzetet segíti megőrizni, ha szabadság alatt olyan tevékenységet végzünk, amire régóta vágytunk, valami újat tanulunk, jókat beszélgetünk. A lényeg nem abban rejlik, hogy milyen egzotikus szigeten töltjük napjainkat. Mindezek a hétköznapok során is megvalósulhatnak.

Ha figyelembe vesszük ezeket a tényezőket, hatékonyabbá és valóban pihentetőbbé varázsolhatjuk szabadságunkat. Nyaralásra fel!