Bár relaxáció során szeretjük, ha telefonunk kikapcsolt állapotban lapul a táskánk mélyén, mégis adódhatnak olyan helyzetek, amikor a telefonos applikációk hasznosak lehetnek bizonyos módszerek elsajátításában, illetve a választott új edzésforma fenntartásának kialakításában.

Előző alkalommal néhány testedzésre ösztönző appot mutattunk be (itt olvashattok róluk), ezúttal azokat szedtük egy csokorba, amelyek a relaxációban és meditációban segíthetnek.

A relaxáció szóról valószínűleg a nyugalom, pihenés, lazulás jut az eszünkbe. Elképzeljük magunkat egy kellemes szobában, gyertyafényben, miközben a háttérben halk zene szól, és próbálunk megszabadulni a mindennapos stressztől. A relaxáció több, mint az izmok ellazítása, testi és lelki ellazulást jelent. A figyelem

áthelyeződik belső világunkra a külvilági ingerek helyett.

A meditáció ugyancsak figyelmünk irányítása különféle külső és belső folyamatokra (pl. légzésre, gyertyalángra, képekre). Sok mindenre jelenthet megoldást, pl. a túlzott stresszre, a kiegyensúlyozatlanságra vagy akár az önbizalomhiányra.

Jöjjenek az appok, amelyek hozzásegíthetnek, hogy tökélyre fejlesszük magunkat:

CALM

Ahogy az app neve is sugallja: „Nyugalom”.  Az applikációnak van egy „7 Days of Calm” része, amelyre kattintva egy hétre elegendő vezetett meditációban lehet részünk. Akad olyan eleme is, amely kimondottan a légzésre koncentrál, míg egy további az esti elalvásban segíti a felhasználót. Viszonylag sok a verbális instrukció, amely zavaró lehet azok számára, akik inkább csendben elmerülnének saját magukban, míg mások igényelhetik a folyamatos vezetést. Az app alapjáraton fizetős, de vannak ingyenes részei is.

1 Giant Mind

Ezt az ingyenes applikációt Jonni Pollard ausztrál meditációs mester hozta létre még 2011-ben. Vezetett meditációt találhatunk benne, amely 12 egyszerű lépésen keresztül tanít meg meditálni, majd egy 30 napos kihívásra biztat, hogy a meditáció mindennapjaid részévé váljon. Megtanít arra, hogyan használd a mantrákat, illetve több meditációs technikát is bemutat.

Headspace

Ez az alkalmazás gyerekeknek és felnőtteknek mutatja be a Mindfulness módszert. Mi is ez tulajdonképpen? Hogyan működik? Mik az előnyei? A gyerekek számára aranyos animációk segítségével hozzák közelebb a meditációt. Van egy 5 éven aluliaknak szánt rész, egy 6-8 év közöttieknek, valamint egy 9-12 éveseknek. A felnőtteknek szánt részben 1-3 perces feladatokat találunk, melyeket akár munkahelyünkön is bátran gyakorolhatunk.

Insight Timer

Az applikáció több meditációs és relaxációs technikát tartalmaz, így kiválaszthatjuk a legszimpatikusabbat, a program még emlékeztetőt is küld, ha beállítjuk. Ráadásul az app egyben egy közösségi oldal is, ahol csoportokhoz csatlakozhatsz, követhetsz embereket és ők is téged.

Smiling Mind

Az appnak van egy hagyományos és egy céges változata. Utóbbit leginkább munkahelyi környezetben alkalmazzák. A hagyományos app korcsoportok szerint oszt be téged, és mindössze pár perces meditációs programok és egészen összetettek is megtalálhatók a felhozatalban. A leghosszabb 45 perces. A fókuszban jelen esetben is a Mindfulness áll, és néhány vezetett meditációtól kezdve a napi alkalmazáson át mutatja be a technikát. A program, ha lehet így fogalmazni, nagyon alapos. A meditáció elején megkérdezi, hogy hogy érezzük magunkat. Ráadásul eltérő sportokhoz is kifejlesztettek meditációs lehetőségeket.

Az egyetlen bosszantó eleme az appnak, hogy egy hosszabb meditáció esetén, miközben ezerrel lazulsz, illetve lazulnál, beleszól, és befejezésre késztet. Ezzel valószínűleg a belealvást próbálták kivédeni. Nade akkor is!

Coach.me 

Ez az applikáció inkább az elért eredményeidet követi nyomon a kiválasztott, pl. meditációs technikát illetően, és a beállítások alapján mondhatjuk úgy, hogy mintegy kontrollálja a tevékenységeidet. Kérhetsz emlékeztetőket, email-eket vagy az appon belüli jelzéseket. Arról is visszajelzést ad, hogy hány alkalommal jelentkeztél be egy héten. Tehát leginkább a motiváció fenntartásában és a biztatásban segít. Akár még edzőket is felkérhetsz, hogy segítsenek a fejlődésedben vagy akár megbeszélheted velük az addig elért eredményeidet.

Egytől egyik jó kis appnak tűnnek, és mivel elég széles kínálatot nyújtanak, mindannyian megtalálhatjuk a számunkra legideálisabbat, ami passzol az életstílusunkhoz, és ezzel együtt motivál is. Ezek után csak a megfelelő relaxációs módszert kell megtalálnunk.

1 hozzászólás