Fúj a szél, esik az eső, hideg van, és a strandszezonnak is lőttek. Lássuk be, nem ez az az időszak, amikor sportolni van kedvünk. Vagy mégis? Munkám során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy az ősz vagy még inkább a tél beköszöntével sokan felhagynak addigi sportolási szokásaikkal, és az addig elért eredmények sajnos a süllyesztőbe kerülnek. Végül, tavasszal jobb esetben újra előkerülnek a kanapé mélyéről pár plusz kilóval, melyet azután vért izzadva próbálnak ledolgozni. Mindez azonban egy kis odafigyeléssel megelőzhető. Szerencsére rengeteg olyan mozgásforma akad, ami ősszel, sőt akár télen is végezhető, még ha módosításokkal is.

Mielőtt azonban rátérnék ezek bemutatására, nézzük meg, hogy tudjuk fenntartani a motivációnkat ebben a borongós időszakban.

Motivációnk folyamatos szem előtt tartása egy sarkalatos pont. Érdemes rendszeresen emlékeztetni magunkat arra, hogy miért is kezdtünk el mozogni, és mi az, amit a mozgás adott nekünk. Így még a zord időjárás sem szegheti kedvünket.

A rutin megőrzése ugyancsak egy olyan tényező, amin állhat vagy bukhat a történet. Esik az eső…akkor inkább ma nem megyek futni. Majd máskor. Aztán majd legközelebb vagy inkább legközelebb. Ismerős? És már hagytam is elúszni a napi rutinomat. Ezekre a helyzetekre azonban fel tudunk készülni, ha végig gondoljuk, hogy akadályoztatás esetén milyen más mozgást tudunk végezni a szokott időben. Valaki egész nyáron kerékpározik, télen viszont átválthat akár szobakerékpárra, spinningre, így a folytonosság megmarad.

A rendszeres testmozgás nyújtotta egyéb pozitívumokról pedig még szót sem ejtettem. Aki rendszeresen sportol, valószínűleg tudja, mire célzok. Például, hangulatjavító, ami ebben a sötét időszakban egyáltalán nem árt.

Mit sportoljunk? Természetesen próbáljunk olyan mozgásformát választani, ami viszonylag közel áll a szívünkhöz vagy meg tudjuk szeretni, hiszen enélkül hamar feladjuk.

Futás

Az egyik legegyszerűbb sport a listán a futás, hiszen túl sok dologra nincs hozzá szükségünk. Akkor, ott és úgy futhatunk, ahol csak akarunk, ráadásul az időjárásnak is elég szélsőségesnek kell lennie ahhoz, hogy kihagyjuk. Csupán azt kell eldöntenünk, hogy hol szeretnénk futni? Kereshetünk futópályát vagy parkot, erdőt. Ami lényeges- ne spóroljunk egy jó futócipőn, hiszen egészségünk bánhatja.

Séta

Ha más nincs, a séta is megteszi. Heti három-négy alkalommal fél-egy óra intenzív sétálás a szabadban csodákra képes. Igyekezzünk napi lépésszámunkat 10 ezer fölé emelni. Egyedül, kutyát sétáltatva vagy társaságban egyaránt kitűnő választás.

Kerékpározás

A nyár egyik kedvenc mozgásformája, elég a telített balatoni kerékpárutakra gondolni. Szerencsére ősszel is bringára pattanhatunk, legalább nem izzadunk. Sőt, munkába és iskolába menet is igénybe vehetjük.

Edzőterem

Ha nem szeretnénk a szabadtéri mozgást erőltetni, még mindig nyitva állnak az edzőtermek, ahol személyre szabottan kiválaszthatjuk azt az edzésformát, ami leginkább hozzánk illő, illetve az alapján is dönthetünk, hogy épp mit szeretnénk erősíteni. Mielőtt belevágnánk, érdemes kikérni szakember véleményét, hogy az adott mozgás alkatunkhoz, adottságainkhoz, esetleg egészségi problémáinkhoz mérten javasolt-e.

Ha pedig úgy érezzük, hogy egyedül túl puhányak vagyunk, fogjunk össze, csapatban mindig könnyebb!

Jóga

Ha testi-lelki felfrissülésre vágysz vagy szeretnél kiegyensúlyozottabbá válni, megőrizni egészségedet, számos jóga forma közül választhatsz. Különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre erősíti és lazítja az izmokat, miközben kíméli az ízületeket.