Közeledik a tavasz, a megújulás időszaka. Te mégis fáradtnak és lehangoltnak érzed magad?

Valószínűleg nem vagy ezzel egyedül. Kora tavasszal sokan tapasztalnak a depresszióhoz hasonlatos tüneteket magukon. A köznyelv mindezt egyszerűen tavaszi fáradtságnak nevezi, és tulajdonképpen a szervezet téli-tavaszi átállását kíséri. Ezért a sok kellemetlenségért két hormont tehetünk felelőssé: a melatonint (az alvásminőségért felelős) és a szerotonint (boldogsághormon). E két hormon szintje szezonálisan ingadozik, amely épp elegendő ahhoz, hogy egy érzelmi hullámvasutat éljünk meg. Hiába csalogat a természet vagy hívogatnak a napsugarak, nem érzünk hozzá kellő energiát.

A tavasz a lelkünket is simogatja

A tavaszt szeretjük a megtisztulás, az újrakezdés időszakaként értelmezni. Sokan úgy gondolják, hogy tavasszal egy tisztulási folyamaton mennek keresztül, amikor a felgyülemlett testi és mentális „terhektől” szabadulhatnak meg. Van, aki gondolatban, míg más konkrét viselkedéses rituálék során tisztogat. Rendszerezzük ruháinkat, cipőinket, felgyülemlett tárgyainkat. Mosunk, takarítunk a pincétől a padlásig.

A lélek is igényli ezt a nagytakarítást. Azt várja, hogy a napfénytől energikusabb legyen. Az ember megtelik reménnyel, kreatívabb lesz, jókedvű, többet kommunikál. Kivirágzik.

A tavaszi fáradtság azonban gátat szabhat ennek a gondtalanságnak. Ha azt látjuk, hogy mindenki jól szórakozik a környezetünkben, csak mi nem, eluralkodhat rajtunk a szorongás. Ilyenkor fontos tudatosítani, hogy ez az állapot csak átmeneti, és rövid időn belül mi is a többiekkel együtt élvezhetjük a tavasz minden percét.

Mit tehetünk, ha mégis eluralkodik rajtunk a fáradtság?

  • Fogadjuk el, hogy ez egy ilyen időszak. Mindenkivel előfordul, és rövid időn belül elmúlik.
  • Mivel télen főképp zsírban és szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztottunk, valahogy pótolnunk kell a vitaminok és ásványi anyagok hiányát. Fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldséget, joghurtot és kefírt. Természetesen a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásáról se feledkezzünk meg.
  • A bágyadtság ellen hatékony lehet a szaunázás, illetve a hideg-meleg váltózuhany.
  • Télen hajlamosak vagyunk bezárkózni a jó meleg szobánkba. Irány a szabad levegő! A sport nemcsak fizikailag van jó hatással ránk, hanem a hangulatunkat is javítja. A testmozgás során endorfin szabadul fel, amely a jó közérzetért felel. Sétáljunk, kocogjunk, kertészkedjünk bátran!