Itt a tavasz, egyre több futóversenyről számolunk be a Balaton körül, de kerékpáros rendezvényekért sem kell a szomszédba mennünk. A kerékpározás nemcsak jó móka, hanem az egészségünkre is számos pozitív hatása van. Tekerj hát az egészségedért!

A biciklizés során ugyanaz a mozdulatsor ismétlődik gyorsan egymás után, dinamikusan. Az ilyen folyamatos mozgást igénylő sportok az izmainkra, a légzőszervekre, az anyagcsere-folyamatokra, és nem utolsó sorban a szív- és érrendszerre fejtik ki pozitív hatásukat. Kerékpározás közben fokozódik a szív munkája: a pulzus nő, a vérnyomás emelkedik, s ezáltal élénkül a vérkeringés, tehát a sejtjeinkhez nagyobb mennyiségű oxigén jut el. A rendszeres kerékpározással javíthatjuk fizikai terhelhetőségünket, állóképességünket. Szerencsére a kerékpározást egész évben és kortól függetlenül űzhetjük. Rossz idő esetén beszerezhetünk egy szobakerékpárt, így folyamatosan tréningezhetünk. A kezdeti izomláz vagy izomfájdalom ne szegje kedvünket! Fokozatosan növeljük a tréning idejét és intenzitását, ezáltal elkerülhető a motiváció csökkenése, és több sikerélményhez jutunk.
Természetesen a kerékpározás az egyik legjobb módja a zsírégetésnek is. Kedvezően befolyásolja a vér zsírsav- és lipidtartalmát. A profi kerékpárosok szerint a legideálisabb, ha 1-1,5 órát kerékpározunk egyfolytában, így egy óra alatt kb. 500 kcal-t is elégethetünk, ami nagyjából 60-70 grammnyi zsírt jelent. Zsírégető hatása miatt izmaink is előbújnak. A futással ellentétben kevésbé terheli ízületeinket, ezzel szemben vádlink izmosabb, erősebb és formásabb lesz. Ráadásul, mivel a hát- és hasizmokat is mozgósítja, felsőtestünket is formálja. Minden izmot megmozgat!

Szerencsére a Balaton körül jól kiépített bicikliút vár minket (itt). Érdemes kipróbálnunk, akár egyedül, akár társasággal vágunk neki.