Tavasszal serényen róttad a kilométereket és az edzőteremben izzadtál, de most a motivációd szőrén szálán eltűnt? Azzal nyugtatod magad, hogy vége a bikini szezonnak, és a meleg ruhák elfedik az esetleges plusszokat? Ha már szép eredményeket értél el, azért, ha még csak az elején tartasz, akkor pedig azért ne add fel a mozgást az ősz beköszöntével!

Adunk pár tippet, hogy miért jó ősszel (is) mozogni:

  1. Nem vész el az addigi befektetés

Emlékszel milyen nehéz volt egy új életformát kialakítani? Az új életmód már az életed részévé vált, sokkal könnyebb ezt fenntartani, mint tavasszal újra mindent elölről kezdeni. A plussz kilókat leadni pedig sokkal nehezebb, mint megtartani a jelenlegi súlyodat.

  1. Végre az időjárás is kegyes

A nyári hőségben nehezen vesszük rá magunkat a mozgásra, inkább hűsölünk valahol az árnyékban. Télen pedig a fagyhalál kerülget, ha a szabadban akarunk mozogni. Az átmeneti időszakok a legkedvezőbbek a kültéri edzéshez. Futás, bringázás, sétálás, kutyasétáltatás, sorolhatnánk mi mindent érdemes ilyenkor végezni. A természetben töltött néhány óra pedig garantáltan jó hatással lesz a lelkedre is!

  1. Energikusabbak vagyunk

Hitted volna, hogy ebben az átmeneti időszakban vagyunk a legenergikusabbak? Sokszor egyáltalán nem érezzük így. Tavasszal és nyáron azonban teleszívtuk magunkat egy csomó vitaminnal, jó esetben még kikapcsolódni is sikerült. Ezt a testi-lelki feltöltődést lehet kihasználni. A hosszú őszi esték ugyan elvehetik a kedvünket, hiszen legszívesebben a takaró alá bújnánk, a mozgással azonban energetizáltságunk tovább fenntartható.

4.      Űzzük el a rosszkedvet!
Ősszel hajlamosabbak vagyunk a búskomorságra, érdemes ezt minél előbb megelőzni. A mozgás serkentő hatású, és egész biztosan más színben látjuk utána a világot. Aki rendszeresen sportol, nem véletlenül teszi. Ha nincs kedved egyedül belevágni, rengeteg csoportos lehetőség közül választhatsz.
5.      Elkerül a betegség
Lehullott az első falevél, és te már tüsszögsz? Ne hagyd, hogy az ősz a megfázásról szóljon! Egy edzett testnek kevesebb esélye van a betegségekre.
Ez mind szép és jó, de hogy vedd rá magad a sportolásra, amikor kinézel az ablakon, és az életkedved is elmegy?
Először is, tűzzünk ki egy konkrét célt, amit el szeretnénk érni. Mondjuk, szeretnénk 5 kg-t fogyni egy hónap alatt. Ezt a célt írjuk le, és tegyük ki olyan helyre, ami szem előtt van, például a hűtőnkre. Vigyázat! A kitűzött cél legyen reális!!

Ha megvan a cél, határozzuk meg a hozzá vezető lépéseket. Mit fogok tenni azért, hogy 5 kg-t fogyjak? Heti ötször eljárok futni. Este nem fogok nassolni. Ha reggel fogok futni, akkor korábban lefekszem, stb. Bármit tűztünk is ki, gondoljuk át, hogy milyen akadályok merülhetnek fel, és hogyan tudjuk azokat leküzdeni, hogy semmi se állhasson az utunkba.

Ha tényleg komolyan gondoljuk, és úgy érezzük, hogy szükség van egy kis külső segítségre, akkor keressünk társakat, akik nem hagyják, hogy meglógjunk vagy meghátráljunk. Az is segíthet, ha anyagilag befektetünk az adott sportba, ezáltal komolyabban fogjuk venni. Ha nem telik rá, nézzük meg, hogy milyen „felesleges” kiadásunk van, amit az edzésre fordíthatnánk (pl. Rendszeresen járok étterembe).

Lehetőleg olyan sportot találjunk, amit élvezünk is, hiszen ha nem szeretjük vagy unjuk, amit csinálunk, annak nagyon hamar feladás lesz a vége. Nyugodtan kipróbálhatunk többféle lehetőséget is, mielőtt letennénk a voksunkat valami mellett. A legtöbb helyen az első alkalmak ingyenesek! Ha mégis otthon állítanál össze edzés tervet, több mobil applikáció közül is választhatsz, ami segítségedre lehet.

Amikor csökken a motivációnk, gondoljunk arra, hogy miért vágtunk bele az egészbe, miért fontos számunkra, hogy az adott mozgást fenntartsuk.